Groen en duurzaam

AB-IRE; “EEN GROENE UITVAART NAAST DUURZAAM ONDERNEMEN”

 

Bij een “groene uitvaart” zou u vooral kunnen denken aan welke impact een uitvaart heeft op het milieu. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan milieuvriendelijke materiaalkeuzes bij een uitvaartkist, een grafsteen of urn, maar ook de kledingkeuze voor de overledene.

 

Een “duurzame uitvaart” strekt veel verder dan alléén het milieuvriendelijk begraven of cremeren.
Zo is voor Ab-ire Uitvaartverzorging Fairtrade onlosmakelijk verbonden aan duurzaamheid.

 

Fairtrade: Hierbij spelen voor Ab-ire vooral sociale aspecten zoals leeftijd (controle op kinderarbeid) en de lokale arbeidsomstandigheden in landen waar uitvaartproducten vervaardigd worden een essentiële rol.

 

Duurzaamheid: Ab-ire Uitvaartverzorging kiest ervoor om zoveel mogelijk gebruik te maken van regionale of lokale producten en materialen, maar bijvoorbeeld ook van de lokale ondernemer, leverancier of medewerkers.

 

Met betrekking tot het thema groen en duurzaam begraven en cremeren, biedt Ab-ire Uitvaartverzorging u ruime mogelijkheden, zoals onder andere:

Ongelakte/gebeitste uitvaartkisten van Nederlands hout
Rouwdrukwerk van gerecycled papier
Seizoens rouw-bloemwerk van een bloemist met het keurmerk “Barometer Duurzame Bloemist”
Lokale en biologisch vriendelijke consumpties
Energie (CO2) neutraal cremeren

 

Daarnaast draagt Ab-ire Uitvaartverzorging als begrafenis- en crematieonderneming zélf bij aan het milieu, aan duurzaamheid en groen zoals:

Samenwerking met lokale/regionale ondernemers & toeleveranciers
Collectief en logistiek efficiënt inkopen
Kennis, informatie & advies verschaffing over alternatieve mogelijkheden zoals bijvoorbeeld:

 

1. Rouwstoet

De TU Delft heeft onderzocht dat de rouwstoet het meest vervuilende onderdeel is van een gemiddelde uitvaart. Het gaat dan niet zozeer om het vervoer van de overledene, maar om het aantal autokilometers dat de gasten op de dag van de uitvaart afleggen. Het aantal gereden kilometers per uitvaart zou gereduceerd kunnen worden door bijvoorbeeld:
Te kiezen voor een uitvaart op één locatie
Te kiezen voor locaties die dichtbij elkaar liggen
Genodigden uitnodigen om met elkaar te carpoolen
Een locatie te kiezen die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.
Deze locatie hoeft uiteraard niet per se een aula van een begraafplaats of crematorium te zijn. Ab-ire Uitvaartverzorging informeert u graag over de diverse alternatieve mogelijkheden in uw omgeving.

 

2. Begraven of cremeren?

Onderzoek heeft uitgewezen dat voor een groene uitvaart het (per saldo) niet veel uit maakt of u nu kiest voor begraven of cremeren. Uw keuze voor begraafplaats, grafbedekking of crematorium en asbestemming zijn hierbij eerder van invloed.
Ab-ire Uitvaartverzorging informeert u graag over de diverse mogelijkheden in uw omgeving.

 

3. Groene uitvaart kisten

Ab-ire Uitvaartverzorging biedt u een ruim assortiment van onbehandelde massiefhouten kisten van Nederlandse bodem. Deze zijn alle voorzien van milieuvriendelijke (Fairtrade) bekleding.

 

4. Kleding

Ab-ire Uitvaartverzorging adviseert u graag bij de keuze waarin de overledenen op milieuvriendelijke wijze gekleed kan worden.

 

5. Bloemen

Voor een groene uitvaart helpt het om seizoensbloemen van Nederlandse bodem te kiezen. Er zijn bloemisten die ook duurzaam ondernemen. Zij kunnen u op dit gebied uitgebreid en verantwoord adviseren.
Daarnaast bestaat er natuurlijk de mogelijkheid om in plaats van bloemen voor bijvoorbeeld een donatie aan een goed doel te kiezen.

 

6. Catering

Begraafplaatsen, crematoria en alternatieve locaties werken meestal met een bestaand assortiment aan consumptiemogelijkheden. In goed overleg met en door Ab-ire Uitvaartverzorging zijn er vaak biologische, vegetarische en lokale alternatieve producten mogelijk.

 

7. Rouwkaart & dankbetuiging

Met betrekking tot het kennisgeven van een overlijden, uitnodiging voor de uitvaart en eventueel latere dankbetuiging zou een duurzamer alternatief hiervoor zijn om deze digitaal, zoals per mail en/of via social media, te verspreiden in plaats van (alle) rouwkaarten of dankkaarten per post te verzenden.

 

8. Grafbedekking

Het meeste natuursteen komt vaak van ver. Het delven ervan geschiedt met behulp van enorme en zeer hoog CO2 uitstotende en milieubelastende machines. Dit alleen levert al een enorme aanslag op natuur en omgeving. Vervolgens moet het gedolven gesteente, om het te kunnen vervoeren en exporteren, eerst in platen gezaagd worden. Eenmaal aangekomen bij de steenhouwerij moeten deze platen dan uiteindelijk tot de gewenste grafbedekking worden gezaagd, geschuurd, gepolijst en gegraveerd. Het is heel moeilijk om te achterhalen of het materiaal zowel duurzaam als Fairtrade is geproduceerd. Duurzame alternatieven zijn bijvoorbeeld recycling/hergebruik van bestaand natuursteen, een Drentse zwerfkei of een grafmonument van ander milieuvriendelijk materiaal.

 

9. Asbestemming en/of bewaring

Ab-ire Uitvaartverzorging informeert graag over de vele milieuvriendelijke mogelijkheden en vormen voor het bewaren van of bestemming geven aan de as. Zo zijn er bijvoorbeeld urnen vervaardigd uit gerecycled karton, natuurlijke hars, bijenwas of van biologisch afbreekbare kunststoffen op basis van zetmeel en mais. Je kunt de as ook volgens een speciale procedure in een boom, struik of plant laten opnemen. De as groeit uit tot een herinneringsboom, een tastbare herinnering aan uw geliefde.

 

10. Ab-ire Uitvaartverzorging

Last but not least: groen en duurzaam ondernemen is altijd een gezamenlijk & dynamisch proces. Het is (mede) afhankelijk van externe factoren. Zo zijn het bij Ab-ire Uitvaartverzorging de wensen van de overledene en/of nabestaanden die de mate van groen en duurzaam begraven of cremeren mede bepalen.
Groen en duurzaam ondernemen staan bij ons hoog in het vaandel. Met ruim 22 jaar praktijkervaring en expertise is het onze taak om u respectvol betrokken & ondersteunend te informeren, te adviseren en te begeleiden. Dit doen wij graag én met liefde!

 

Ongeacht of u nu direct hulp nodig heeft, een spoedig overlijden verwacht of dat u, met het oog op de toekomst, uw eigen begrafenis alvast wilt regelen. U kunt 24/7 contact met ons opnemen.